Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Casa Amalia

 Άμφισσα, 25 Μαίου 2013
Salon De Vortex, Aθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2013


Για τα τέσσερα ντουβάρια
Ν.Γ.Πεντζίκης

Η έκθεση αυτή, που εγκαινιάζει μια σειρά ετήσιων φωτογραφικών εκθέσεων στα πλαίσια του The Symptom Projects, επιχειρεί να καταγράψει τη δεξίωση του άλλου, για την ακρίβεια, τη δεξίωση που μου επιφυλάσσει αυτός ο άλλος στον οικείο μου χώρο. Μια αντεστραμμένη δηλαδή συνθήκη φιλοξενίας.

Φίλοι καλλιτέχνες, επισκεπτόμενοι το πατρικό μου σπίτι, σχεδόν φυσικά, το καταγράφουν στο φακό τους. Απ’ τις φωτογραφίες τους αυτές αναγνωρίζεται το οικείο, καταγωγικό περιβάλλον της συγκίνησής μου μέσα από μια διε-στραμμένη όμως πλευρά, τη πλευρά του άλλου, που δεν είναι μόνο ο επισκέπτης του χώρου μου, αλλά μαζί και οι καλλιτεχνικές του προθέσεις, και η εκκεντρική προοπτική της οπτικής του. Αυτό το όντως Άλλο του καλλιτεχνικού συμβάντος.

Η αμεριμνησία έτσι του οικείου περιβάλλοντος εκτρέπεται στο ανοίκειο, στα σημεία μιας προοπτικής που αυτονομούνται απ’ την εναρκτήρια θέση τους, υποστασιοποιούμενα μια νέα δυνατότητα, μια νέα τοπική εικόνων.

Ο άλλος με εν-τοπίζει και με εκ-τοπίζει στο γενέθλιο τόπο της απώλειάς μου, στη συν-κίνηση μιας μετά-τόπισης, της δικής μου μετατόπισης, στη μοναδική του σκηνή, στην απορία και αμηχανία μιας κατάδικής μου, εν τέλει, από-κάλυψης.

Αποστόλης Αρτινός


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Παναγιώτης Βούλγαρης
Αθανασία Βιδάλη
Γιάννης Γκανάς
Αργύρης Δρόλαπας
Δήμητρα Ιωάννου
Μαρία Λιανού
Ελένη Λύρα
Φωτεινή Παπαχατζή
Κώστας Χριστόπουλος
Αλέξανδρος ΧριστοφίνηςΔήμητρα ΙωάννουΜαρία Λιανού


Αργύρης Δρόλαπας

Παναγιώτης Βούλγαρης

 

Αθανασία ΒιδάληΦωτεινή Παπαχατζή


Κώστας ΧριστόπουλοςΑλέξανδρος ΧριστοφίνηςΕλένη Λύρα

Γιάννης Γκανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: