Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ


Το έργο Συνάντηση με τον Προμηθέα Δεσμώτη πραγματοποιήθηκε για μια και μοναδική φορά, με τη μορφή αναλογίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, χωρίς αντίτιμο εισόδου. Συγκροτήθηκε από το Θεσμό των Φυλακών Άμφισσας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Φωκίδος και του Μουσείου των Δελφών, κατοίκων του Δήμου Άμφισσας και την άτυπη και τυπική θέσμιση των οργανωτών.
Αυτή η ετερογενής συνάντηση των Θεσμών, όπως εκπροσωπήθηκαν από άτομα-αναγνώστες, με τη φυσική παρουσία και με τη φυσική απουσία -δια της φωνής τους-, στο πλαίσιο της παράστασης-ανάγνωσης της ποιητικής τραγωδίας του κειμένου του Προμηθεά Δεσμώτη, συγκρότησε μια νέα επινοημένη οντότητα. Αυτή η νέα οντότητα μπόρεσε να υπάρξει γιατί η ποιητική του ίδιου του τραγικού κειμένου διασάλευσε τα όρια, όχι μόνο ανάμεσα στους Θεσμούς, αλλά και στο εσωτερικό του καθένα χωριστά. Μάλιστα, η υλοποίησή του συγκεκριμένου συμβάντος, έλαβε χώρα σε έναν από τους πιο δημόσιους ιστορικούς χώρους, την Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, και επιπλέον 90 χρόνια από την πρώτη επανασύσταση, στα νεώτερα χρόνια, της Αρχαίας Τραγωδίας από τον Άγγελο και την Εύα Πάλμερ, στον ίδιο Αρχαιολογικό χώρο και με το ίδιο έργο.
Τέλος η ίδια η παράσταση-ανάγνωση υπερέβη τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τόσο από την προσέλευση του κοινού (όχι μόνον από το Δήμο Άμφισσας), όσο και από την ποιότητα που δώσανε οι  συντελεστές (σκηνοθέτης και αναγνώστες) στη μορφή του αναλογίου.
Εκτιμούμε, λοιπόν, ύστερα από την υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος από την
άποψη των διαδικασιών, αλλά και δεδομένου του ενθαρρυντικού αποτελέσματος- κυρίως της συνολικής δομής της συγκρότησης ενός τέτοιου συμβάντος-, ότι γίνεται επιτακτικό το αίτημα για θεσμική δυνατότητα των κρατουμένων να έχουν παρουσία (δημιουργού και θεατή) στον δημόσιο χώρο του πολιτισμού.
                 

Συνάντηση με τον Προμηθέα Δεσμώτη

Κείμενο: Προμηθέας Δεσμώτης, Αισχύλος

Μετάφραση: Π. Μουλά
Σκηνοθεσία αναλογίου: Δ. Αποστόλου
Ρωμαϊκή Αγορά, Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών
22 Σεπτεμβρίου 2017, 6μμ.
              
Άτυπο Στούντιο Νεοποιητικής (Φίλιππος Ωραιόπουλος, Αλέξης Δάλλας, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος)
The Symptom Projects (Αποστόλης Αρτινός, Κώστας Χριστόπουλος)

και Ευαγγελία Λεδάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: