Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Φωτεινή Παπαχατζή

The Symptom 4 / Η δι-αφάνεια του σεξ

Εγκαίνια: 25 Μαΐου 2013 | 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου – 16 Ιουνίου, 2013
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: καθημερινά 5-10μμ, στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου της Άμφισσας
 

Untitled from the series dramatis personae 
2003
30 x 40 
Archival paper


Dramatis personæ

και προ παντός ωραίος, σαν την απρόοπτη συνάντηση πάνω σ’ ένα τραπέζι ανατομίας μιας μηχανής του ραψίματος και μιας ομπρέλας!1

Στο Dramatis personæ κυριαρχεί το στοιχείο του γκροτέσκο. H γοητεία των τρανσέξουαλ που συμμετέχουν στα καλλιστεία μεταμφίεσης σε δημόσιο χώρο, στην πλατεία Praça Thomé de Souza, προκύπτει από την υπέρβαση των αυστηρών δυαδικών ορίων αρσενικό-θηλυκό της κοινωνίας, την διαπίστωση του φύλου ως πραγματικού και απατηλού, φυσικού και δομημένου, την παραποίηση των φυσικών διαστάσεων του σώματος που φθάνει ως την παραμόρφωση και το γκροτέσκο, τον συνδυασμό των φανταστικών ή και προκλητικών ετερόκλητων στοιχείων των μεταμφιέσεων, την ειρωνεία και την υποστασιοποίηση του φύλου ως στολή. Οι έκπαγλες μεταμφιέσεις, σωμάτων των οποίων το φύλο έχει επαναπροσδιοριστεί, προκαλούν αμηχανία με τις μυθικές τους αναφορές ενώ στέκονται τόσο περίεργα σε αντίθεση και αρμονία με τα ορθολογικά τοπία γύρω τους, υπηρετώντας μια αισθητική του διφορούμενου και του δύσμορφου. 
 
1 Λωτρεαμόν, «Τα άσματα του Μαλντορόρ»,Εκάτη 2001


Η Φωτεινή Παπαχατζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στο Arts Management στο City University of London (2001). Σπούδασε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, computer graphics, φωτογραφία, video editing, documentary filmmaking και σχέδιο μόδας και υπήρξε μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες και άρθρα στο περιοδικό HighLights, στο Βήμα και στην Ελευθεροτυπία. Έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατες συμμετοχές περιλαμβάνουν : Thessaloniki PhotoBienale 2012, Fourth Moscow Biennale of contemporary Art 2011, Action Field Kodra 2011. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Καστροσυκιά της Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: