Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρία Γλύκα

Στα όρια του μαζί

Επιμέλεια: Κωστής Σταφυλάκης / παραγωγή The Symptom Projects
Εγκαίνια: 6 Οκτωβρίου 2012 | 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 6 - 21 Οκτωβρίου, 2012
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: καθημερινά 5-10μμ, στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου της Άμφισσας. 

Νίκες 
 Δεκαετία του '80: αγώνες που ναυάγησαν, κρυψώνες που αποκαλύφθηκαν, προσωπικές προτιμήσεις που νοθεύθηκαν, συνθήκες που ξεπεράστηκαν, παρέες που ξεχάστηκαν, φιλίες που ευδοκίμησαν, φιλοδοξίες που άνθισαν.
Ο Ανδρέας καταξιωμένος συγγραφέας, βάζει υποψηφιότητα στο νομό Βοιωτίας. Το σόι του από την Λειβαδειά εξακολουθεί και τον στηρίζει. Η περιουσία της μητέρας του τριπλασιάστηκε με τους κατάλληλους χειρισμούς των θείων του.
Η Φλώρα από μαρτυρίες μαθαίνουμε ότι ζει στην Ικαρία. Απόλυτα εναρμονισμένη με τις συνήθεις του νησιού για τις οποίες είναι κατά πολύ υπεύθυνη, με ουδετερότητα και αμεροληψία ιδρύει τον συνεταιρισμό γυναικών Ικαρίας.
Ο Στέφανος είναι πια εκλεγμένος καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Το σημαντικό του έργο απστρέ και ολίγον τοπιογραφία δεν θυμίζει σε τίποτα τα γυμνά συμπλέγματα του παρελθόντος. Ζει στο Κολωνάκι μόνο από την ζωγραφική του.
Ο Γκας παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του πριν και κατά την διάρκεια της Χούντας και στρατηγός πλέον απολαμβάνει και επισήμως την τιμητική θέση του ειδικού συμβούλου στην αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας. Διατηρεί εξοχική κατοικία σε νησί.

 

Η Μαρία Γλύκα κατασκευάζει ακόμα μια σειρά από μεγεθυμένες επαγγελματικές κάρτες (business cards). Οι κάτοχοί τους είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της «Χαμένης Άνοιξης» του Στρατή Τσίρκα. Η Γλύκα τους ανασκευάζει σε σύγχρονους ήρωες κάνοντας μιας ανθρωπογεωγραφία της αριστεράς.   
  

Maria Glyka creates a series of magnified business cards. Their possessors are the basic characters in the novel “Lost Spring” by Stratis Tsirkas. Glyka remolds them into contemporary heroes providing a human-geography of the contemporary Left.Maria Glyka
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Graphic design στη σχολή Βακαλό και ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. στο Στ’ Εργαστήριο (1997-2002).  To 2004 πήρε μεταπτυχιακή υποτροφία εξωτερικού του ΙΚΥ στη ζωγραφική και το 2006 απέκτησε MFA στο Slade School of Fine Art, UCL, London. Τα έργα της έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως στο Young artists in European Μuseums το 2005 και στο Jerwood Contemporary Painters, London το 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια: